Solmuja parisuhteessa -parineuvonta

Harvoja asioita tässä elämässä saat helpolla. Miksi niin pitäisi olla myöskään rakkaudessa? On hyvin yleistä, että parisuhde on välillä solmussa. Oikotietä parisuhdeonneen ei ole, vaan opimme monta asiaa erehdyksen kautta. Näissä asioissa ratkaisee usein asenne."

Solmuja parisuhteessa. Rakkauden mahdollisuus. Parisuhdekeskus Kataja ry, 2017. s.6.


Joskus rakkaus ja kumppanuus voi olla hukassa tai umpikujassa ja tarvitaan ammattilaisen apua avaamaan uudelleen keskusteluyhteyden. Solmuja parisuhteessa -parineuvonta tarjoaa intensiivisen tuen, jossa käydään syvällisesti monia omaa itseä, kumppania ja parisuhdetta koskevia asioita.


Solmuneuvonta voi olla yksittäinen käyntikerta yksin tai yhdessä kumppanin kanssa, mutta tehokkain se on kokonaan käytynä yhdessä. Solmuprosessi sisältää Solmuja parisuhteessa -kirjan sekä tehtäväkirjan. Prosessin kesto on 8 käyntikertaa, 1,5-2h/kerta, joiden aiheet ovat:

1. Solmu parisuhteessa. Työskentelyn aloitus ja solmun määrittely.

2. Miten tähän on tultu? Yhteisen taipaleen tarkastelu.

3. Miltä tuntuu? Omien ja kumppanin tunteiden tunnistaminen.

4. Seksuaalisuus solmussa? Kehon viestien kuunteleminen.

5. Missä ollaan nyt? Solmutilanteen jäsentäminen.

6. Mitä tahdon? Toiveet, unelmat ja päämäärät.

7. Miten toimitaan? Sanoista tekohin.

8. Mitä eväitä saatiin? Yhteenveto ja palaute.


Kun olen avautuneena, koen voimakkaampia tunteita kuin aikaisemmin. Minulla tulee mieleen menneisyyteen, lapsuuteenkin liittyviä, unohdettuja muistikuvia, jotka nostavat päätään toiveikkaasti, että tulisivat nähdyiksi. Saatan kohdata tunteita, joita en ole kyennyt tuntemaan vuosiin. Turta tunnottomuus väistyy. Ikävöiminen, vihaisuus tai itkeminen ovat mahdollisia pitkästä aikaa. 

Kun rakastun, sisimpäni avautuu myös kaipaavasti odottamaan hyvää. Tunnemaailmani täyttyy voimakkaista hyvistä tunteista. Tunnen mielenkiintoa, onnea, intohimoa, läheisyyttä ja syvää yhteenkuuluvuutta. Mutta hyvien tunnevirtojen lisäksi lähtee liikkeelle myös tunnetaakkoja, sieluun varastoituja jääkimpaleita ja likavesiä, jotka synnyttävät hylätyksi tulemisen pelkoa, häpeää tai riittämättömyyden tunteita, riippuen siitä millaisia tunnetaakkoja kannan."

Solmuja parisuhteessa. Rakkauden mahdollisuus. Kataja ry, 2017. s.28-29.


Kysy lisää: marianne.kvist@saroja.fi 

Myös Kataja ry:n sivuilta https://parisuhdekeskus.fi/blog/solmuja-parisuhteessa-parineuvonta/

https://parisuhdekeskus.fi/palvelukartta/solmuneuvojat/